Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná
liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou
borievky obyčajnej a pichľavej.
V zdôvodnení EK sa uvádza, že trenčianska borovička JUNIPERUS sa vyrába z
vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho liehu a
tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické
vlastnosti a osobitý charakter, je borievkový destilát. Chuť nápoju
dodáva najmä pevné percento odležaného borievkového destilátu, ktorý sa
vyrába dvojstupňovou destiláciou z bobúľ borievky obyčajnej (Juniperus
communis) a borievky ostnatej (Juniperus oxycedrus), pričom sa používajú
len zrelé plody borievky, bez hniloby, a nezrelé plody.
"Je to bezfarebná a mierne viskózna tekutina s jemnou sladkosťou, s
korenistou chuťou, ktorú cítiť po konzumácii, s vôňou borievok a jemnou
mastnotou," uvádza sa v opise eurokomisie.
Exekutíva EÚ pripomenula, že výroba uvedenej liehoviny je v meste
Trenčín a že tento produkt je na trhu už viac ako sto rokov, a to aj
vďaka svojej povestnej kvalite, typickej chuti a rešpektu k tradičnému
výrobnému procesu.
Podľa informácií EK toto nové označenie sa pridá do existujúceho zoznamu 1910 chránených vín a liehovín z členských krajín EÚ.